2019-07-24

KAPELL, SY &FIXARVERKSTAN I ÖREBRO

I ett par års tid  har ett antal personer utbildats i projektet "Vägen till arbete genom utbildning till socialt företag". Detta projekt är nu sedan drygt ett år tillbaka (april 2018) ett arbetsintegrerat socialt företag. Produktionen är igång och det är ett mycket proffesionellt arbete som utförs i en lokal på föreningarnsa hus i Örebro. Företaget syr, lagar och tillverkar det mesta efter dina önskemål.

  • Båtkapell och andra överdrag (ex scooter, släde med mera)
  • Omklädning av hammockar och sittdynor till utemöbler, tillbehör husvagnar, husbilar
  • Kläder (ex festklänningar, specialkläder till rullstolsbundna)
  • Kuddar, gardiner, överkast, väskor
  • Babytillbehör (gosedjur, haklappar med mera)
  • Byter dragkedjor, lappar och lagar trasiga textilier
  • Omklädning enklare möbler
  • Ljuddämpande väggdekorationer
  • Vi stryker din tvätt

 

Välkomna att ta kontakt med oss på

073-935 98 25

Eller via mail syverkstanorebro@gmail.com

Adress :

Kapell,Sy & Fixarverkstan 

Slottsgatan 13 a  703 61 Örebro

följ oss på facebook Syverkstan i Örebro

Öppettider:

måndag-torsdag  8.00-15.30

fredag                    8.00-14.00

telefontider:

måndag-torsdag   7.00-15.30

fredag                     7.00-14.00

2019-07-24

Intervju med Anna-Lena Lindqvist

5 ÅR SEDAN STARTEN AV BOSTAD FÖRST I ÖREBRO

I den här intervjun får vi veta lite mer om Anna-Lena Lindqvist som började på tjänsten som verksamhetsledare för Bostad Först för 5 år sen. Anna-Lena är en stor tillgång med ett stort hjärta, glödande engagemang och stora kunskaper. En viktig egenskap som vi får bevis för varje dag är att det aldrig finns ett problem som hon tillsammans med vägledarna på Bostad först inte kan lösa.​​​​​​​

Om du vill veta mer om Bostad Först, som drivs av Verdandi, kan du besöka deras hemsida www.bostadforstorebro.se.​​​​​​​

Vem är du Anna-Lena?

-Jag är 44 år. Jag har två flickor 25, 17 år samt ett barnbarn. Tidigare har jag arbetat på LVM hem för vuxna kvinnor samt socialtjänsten med vuxenärenden och i öppenvården med anhörigstöd/ familjesamtal och 12 stegsbehandling. Mitt stora intresse är att renovera möbler.

Vad fick dig att vilja arbeta med Bostad Först i Verdandis regi?

-Bostad Först fångade mitt intresse efter en föreläsning jag var på när jag var anställd på socialtjänsten. Jag arbetade med bostadssociala kontrakt men med villkor som drogfrihet för rätten till en bostad. Jag ansåg att det var en mänsklig rättighet att ha en egen bostad. Mina värderingar stämde inte överens med det arbete som jag utförde på socialtjänsten säger Anna-Lena.

Hur ser du på Verdandis grundideologi?

-Verdandi är en organisation som arbetar för gemenskap mellan människor och människors lika värde.  Kamratstödet som finns i öppna verksamheterna ger en möjlighet för människor att få en god gemenskap.  Verdandi driver så många viktiga frågor för människors rättigheter i samhället.  Jag är så tacksam över att vara en del i verksamheten, där jag kan få möjligheten att driva Bostad Först verksamhet säger Anna-Lena med värme i rösten.

Vad vill du uträtta i ditt arbete som verksamhetsledare i Bostad först?

-Jag har alltid varit en person som vill hjälpa människor som befinner sig i svåra situationer i livet på olika sätt. I mitt arbete på Bostad Först har jag fått förmånen att hjälpa människor utifrån deras önskan om stöd. På Bostad först handlar det om den mänskliga rättigheten till en egen bostad och sedan kan man hjälpa till med andra insatser om individen själv vill det. Förmånen med bostad först är tiden, vi har tid att vänta in människor. Det handlar om att sitta på händerna och vänta, det är först då processen börjar hos den enskilde. Alla människor är olika och behöver stöd på olika sätt, vi arbetar individuellt med alla våra boenden.  I mitt arbete på Bostad först hoppas jag att jag kan vara med och bidra till att hemlösheten minskar i Örebro kommun. Min ambition är att sprida metoden Bostad Först, så att fler kommuner ser att det är en fungerande metod. Under åren som vi har varit verksamma i Örebro kommun så är det så många av våra boende som lyckats att få ett eget kontrakt på sin bostad. Det handlar om människor som levt i utanförskap väldigt länge. 

Finns det nåt som oroar dig?

-Det som oroar mig och är ett hinder verksamheten är bostadsbristen i kommunen. Det hoppas jag på sikt ska bli bättre, så vi får möjligheten att hjälpa fler människor som är långvarigt hemlösa, säger Anna-Lena.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter i Bostad först?

Jag ser att bostad först är en viktig verksamhet i kommunen där vi kan erbjuda vårat vägledarstöd. Vi har också upptäckt att ibland behöver vi stötta före detta boende som tidigare varit inskrivna i vår verksamhet. Jag ser att bostad först kan ha möjlighet att utveckla vår verksamhet med ett vård och omsorgsboende för äldre missbrukare i kommunen, samt att utveckla verksamheten med arbetsträning i Verdandis regi.

Till sist, om du fick önska dig nånting just idag, vad vore det?

-Möjlighet till fler bostäder så att vi kan hjälpa flera människor i utanförskap. Jag önskar att samverkan mellan olika myndigheter blir lättare för att få ett bättre resultat för individen. Det är ett stort problem jag har upplevt under tiden jag har varit verksam i Bostad först. Samverkan mellan försörjningsstöd, socialtjänst, sjukvård, försäkringskassa, psykiatri, öppenvård. Där har jag en önskan om att det ska kunna lösas på bästa sätt. De individer som vi arbetar med har en komplex problematik som kräver samverkan så individen kan växa och få det stöd som behövs.

 

Vid Pennan Carina Dahl

 

2019-07-24

INTERVJU MED ÅSE JOHANSSON


Åse fångad på bild vid familjeläger i Meba

Den 1 januari i år anställdes Åse  på Verdandi Örebrokrets som Ombudsman. Åse är en otroligt glad kvinna som sprider glädje och värme omkring sig. Hon har hunnit fylla 50 år i sommar och gift sig med sin stora kärlek Kjell Sundqvist som även han är djupt engagerad i Verdandi.

- Det är fantastiskt att få dela vardagen med någon som delar mina värderingar, det blir såklart mycket samhällsprat runt köksbordet säger Åse. 

Åse har en bred utbildnings- och yrkeslivserfarenhet från psykiatri, handel,kriminalvården, EKSAM och en socionomutbilding med i bagaget. Intresset för Verdandi kom genom projektet "Vägen till arbete genom utbildning till socialt företag, där Åse fortfarande är ansvarig och som är en del av verdandis verksamhet.

Fritiden ägnas åt vovven, trädgården och naturen.

 

Jag frågade om varför det blev just Verdandi och hur hon ser på vår grundideologi.

- Verdandis tankar om ett rättvist samhälle där alla får plats stämmer väl överens med mina värderingar och att kunna göra skillnad för enskilda personer men också jobba socialpolitiskt och påverka samhällsklimatet passar mig som handen i handsken.

Åse vill fortsätta att arbeta i den fina anda som redan finns i Verdandi, men frågor hon brinner extra mycket för är arbetsmarknadsfrågor, beroendefrågor och det krånglande socialförsäkringssystemet som sätter människor i kläm.

- Samhället står inför stora utmaningar då klyftorna ökar och där Verdandi Örebro har en tradition att lösa brister i det sociala skyddsnätet genom sociala innovationer , där EKSAM, Bostad först och projektet "Vägen till arbete genom utbildning till socialt företag" är goda exempel, vilket gör att vi inte bara påvisar bristerna utan också är med och finner praktiska lösningar.

Åse säger också att ett annat utvecklingsområder är ett arbete riktat till barn och unga tillsammans med familjen.

- Med vår verksamhetslokal i Varberga som utgångspunkt för detta arbete hoppas vi kunna engagera familjer i området.

 

Om du får önska dig nånting, vad skulle det vara?

- En dröm jag har är att den ekonomiska otryggheten för den som inte har sin inkomst från ett arbete ska minskas. Att känna en ekonomisk grundtrygghet är en förutsättning för att kunna må bra.  För egen del önskar jag en fin fortsättning på sommaren  med mycket sol på dagarna och regn på nätterna så vattenförråden fylls på.

 

Vid pennan Carina Dahl